Architectuurfotografie: de 10 beste tips!

Architectuurfotografie: de 10 beste tips!

Liesbeth Wesdijk 3518
Gebouwen, moderne dan wel klassieke, zijn een geliefd object om te fotograferen. Met behulp van deze tips maak je de beste opnames!

Gebouwen zijn geduldig, ze bewegen niet. Daarom zijn ze een goed oefenobject om je fotografieskills te verbeteren.

1) Bereid je goed voor

Zorg ervoor dat je altijd je camera bij je hebt, je zou zo maar eens tegen een prachtig staatje architectuur aan kunnen lopen.
Heb je al een locatie op het oog? Zorg er dan voor dat je de eventuele openingstijden weet en of je misschien een vergunning nodig hebt om daar te fotograferen.
Check het weerbericht. Afhankelijk van het type opname dat je wilt - zonnig, bewolkt, regenachtig, stormachtig, helder - kan het weer je dag verpesten.

2) De juiste apparatuur

Zorg dat je de juiste spullen bij je hebt. Als het gaat om architectuurfotografie, is een groothoek-, fish-eye- of ultragroothoeklens de beste optie. Hiermee kun je een dramatische compositie krijgen en het maakt de kans groter dat je het gehele gebouw in één keer in beeld krijgt. Is dat niet het geval, maak dan gebruik van de panorama-functie van je camera, of van panoramesoftware tijdens de nabewerking.

3) Neem je tijd

Trek er desnoods een paar dagen voor uit, maar neem je tijd om de perfecte foto’s te maken. Verken het gebouw, kijk waar je de beste foto’s kunt maken en met welk licht.

4) Verschillende weersomstandigheden

Het is een goed idee om meerdere keren terug te gaan naar een locatie tijdens verschillende weersomstandigheden om genoeg foto's van het gebouw te maken om erachter te komen welke het uiteindelijke perfecte shot oplevert. Vaak zijn foto’s tijdens een storm of regenbui veel dramatischer dan met een strakblauwe hemel.

5) Het licht

Je zult er misschien versteld van staan hoe anders een gebouw en zijn omgeving eruit kunnen zien als de zon 's nachts ondergaat of verdwijnt achter een wolk. Maak overdag foto's vanuit verschillende hoeken van het gebouw om te zien hoe ze eruitzien.
Keer dan 's nachts terug en kijk wat er is veranderd aan het gebouw en zijn omgeving. Je zult merken dat als de zon ondergaat, er verschillende schaduwen verschijnen en het gebouw zelfs een andere kleur kan hebben of een nieuw uiterlijk of een nieuwe gevel kan aannemen. Of maak eens een HDR-opname!

6) Ander perspectief

Maak unieke foto’s door eens vanuit een ander standpunt naar het gebouw te kijken. Stel je voor dat je een mier bent of juist een vogel. Speel met het perspectief, je zult dan echt ongelooflijke foto’s maken.

7) Nabewerking

Zelfs als je foto al perfect is, hij kan nog beter worden door nabewerking met b.v. Perfect Photo Suite of Photoshop. Wees niet bang om hiermee te experimenteren, het is geen valsspelen, alle fotografen gebruiken het.

8) Kleur of zwart-wit?

Als het gaat om architectuurfotografie, is kleur vaak het belangrijkste kenmerk van de structuur die u wilt benadrukken. Daarom is het misschien wel de beste optie om het gebouw in kleur te fotograferen.
Omgekeerd, als je slechts op zoek bent naar een zeer grafische opname of een die de structurele lijnen van een gebouw benadrukt, is het misschien beter om alleen in zwart-wit te fotograferen. Hiermee kan het contrast veel meer aanwezig zijn in het eindproduct. Aan jou de keuze!

9) Meer nabewerking

Nabewerking bestaat normaal gesproken uit kleurcorrectie, scherpte en het verhogen van het contrast. Als je echter de ultieme opname wilt maken, wil je misschien een beetje extra nabewerking doen. Met het programma DxO kun je eventuele lensvervorming verwijderen bijvoorbeeld. Ook het softwareprogramma PTLens is daar erg geschikt voor.

10) Unieke locatie

Er zijn veel beroemde architecturale locaties over de hele wereld die vele malen zijn gefotografeerd, in ander licht en in verschillende weersomstandigheden. Misschien is dit waarom ze zo beroemd zijn. Betekent dit dat je daarheen moet gaan?
Als een fotograaf die op zoek is naar het ultieme shot, moet je misschien je eigen locatie vinden. Zoek ergens waar niemand is geweest, een gebouw dat meestal niet wordt gefotografeerd, en geef jezelf de uitdaging om er een volgende plek van te maken die architecturale fotografen graag willen bezoeken.

Heb jij een prachtig gebouw op de gevoelige plaat vastgelegd net als Martijn v Sabben, deel deze dan in onze gallery.

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Kijk dan eens naar de foto’s van Chaubin of  Marco de Groot.
 

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth