Geef niet op!

5 essentiële tips voor de beginnend fotograaf

Renzo Gerritsen 583
Écht leren fotograferen kan voor sommigen een enorme drempel vormen, omdat dat vanzelfsprekend de begrippen diafragma, sluitertijd en ISO moet kennen en moet weten hoe je deze instellingen kunt toepassen. Gelukkig is er Digifoto Starter, want in dit artikel lees je 5 tips voor de beginnend fotograaf.

Tip 1: de driehoek

Fotografie heeft alles te maken met het vastleggen van licht. De meeste beginners denken dat de magie van fotografie zich in de camera plaatsvindt, maar de ware bron van magie is licht. Een goed belicht onderwerp kan nog steeds slecht worden vastgelegd, maar een slecht belicht onderwerp zal er nooit goed uitzien. Licht is alles. Kennis over de belichtingsdriehoek is dus belangrijk. Bij het maken van een foto opent de camera de sluiter en komt het licht binnen door de lens. Dit licht raakt de camerasensor die vervolgens wordt verwerkt als een afbeelding. Drie factoren beïnvloeden de resulterende afbeelding:

Diafragma - De lensopening, vaak aangegeven in de vorm van f 2.8, f 5,6, f 11, etc. Hoe kleiner het getal, hoe groter de diafragmaopening. Hoe groter de diafragmaopening, hoe meer licht wordt binnengelaten. De diafragma-afmeting is ook van invloed op de scherptediepte (dit beïnvloedt bijvoorbeeld achtergrondonscherpte).

Sluitertijd - Hoe lang de sluiter open blijft staan, vaak aangegeven in de vorm van 1/200 sec, 1/60 sec, 5 sec, etc. Hoe langzamer de sluitertijd, hoe meer licht er binnenkomt. Daarom gebruik je een lange sluitertidj bi javondfotografie. De sluitertijd beïnvloedt ook beweging. Hogere snelheden bevriezen beweging, lagere snelheden zullen bewegingsonscherpte veroorzaken.

ISO - Hoe gevoelig de sensor is voor licht, eenvoudigweg aangegeven als 100 ISO, 400 ISO, 6400 ISO, etc. Hogere ISO's zorgen ervoor dat je foto's kunt nemen in donkere situaties, maar maar nadeel van een hoge ISO is ruis. Daarom hebben foto's die  in het donker gemaakt zijn vaak die karakteristieke vlekken.

Als je goed wilt leren fotograferen is het zaak om deze drie factoren diafragma, sluitertijd en ISO te beheersen. Dit is slechts het topje van de ijsberg.

2. Compositie

Meestal kun je direct zien of een fotograaf een amateur of een prof is. Dit komt omdat amateurs in het begin nog geen gevoel voor compositie hebben en een goede compositie is essentieel voor een goede foto. Compositie is het plaatsen van elk element in een foto. Als je echt een goed begrip hebt van compositie, kun je fantastische foto's maken van elk onderwerp, elke locatie en elke omstandigheid. Een regel die je vaak als eerst leert is de regel van derden, omdat ie erg effectief is. Verdeel het beeld in drie delen met behulp van twee verticale lijnen en twee horizontale lijnen en plaats vervolgens belangrijke elementen op een van de vier kruispunten. Elke fotograaf maakt hiet bewust of onbewust gebruik van.

3. Perspectief

Een ander belangrijk aspect binnen fotografie is perspectief. Een foto op ooghoogte maken is saai, want we zien de wereld elke dag vanuit hetzelfde perspectief. Dit kan je gemakkelijk oplossen door een ander perspectief te kiezen door hoger te gaan of door lager te gaan. Verander je hoek. In plaats van rechtdoor fotograferen, fotografeer dan eens naar boven, verander je afstand of kom dichterbij je onderwerp. Combineer het! Maak het leuk en spannend voor jezelf en probeer een unieke foto te maken. Kijk verder dan alleen het perspectief dat je al kent.

4. Nabewerking is essentieel

De term nabewerking wordt vaak als negatief gezien. Het tegendeel is waar. Nabewerking kan ook subtiel en natuurlijk zijn. De waarheid is dat camera's gebrekkige apparaten met fysieke beperkingen zijn. Vaak is het gewoon niet mogelijk om een beeld perfect met de camera vast te leggen zoals wij het zien. Zie het als make-up. Ja, sommige mensen schieten erin door, anderen gaan stoutmoedig met hun make-up om als een middel tot zelfexpressie. Dan is het dus opzettelijk, maar de meeste gebruiken make-up om hun functies aan te vullen, en het is zo subtiel dat je niet eens beseft dat ze iets dragen.

Zelfs als je een "natuurlijke" fotograaf bent moet je je afbeeldingen nabewerken, maar hou in gedachten: een slechte foto wordt niet goed in photoshop. De basis blijft dus het maken van een goede foto. 

fotograaf, landschap

5. Geef je apparatuur niet de schuld

Ik zal niet zeggen dat de uitrusting niet belangrijk is. Tot op zekere hoogte is dit het namelijk wel, maar niet zoveel als je denkt. Een ervaren fotograaf kan bijvoorbeeld geweldige foto's maken met een waardeloze camera, maar een beginnend fotograaf zal niet veel profijt hebben van professionele apparatuur. Het gaat om wat we hierboven bespraken: licht, belichting, compositie, hoeken, perspectief en nabewerking. Als je al die dingen onder de knie hebt, kun je met alles geweldige foto's maken, zelfs met een smartphone dus kwalitatief steeds beter worden.

Geef niet op als het even niet lukt! Ook de meest bekende fotografen hebben het moeten leren en hebben het moeilijk gehad. Zolang je maar plezier beleeft tijdens het fotograferen, dat is het belangrijkst.

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen van Renzo