Zonsondergang fotograferen? Niet zonder deze 7 tips!

Christel  de Wolff 4797
Ja, we hadden deze zomer liever op Bali gezeten, of de zon zien zakken in een ander tropisch oord, maar dat betekent nog niet dat we bij de pakken neer gaan zitten. Ook in ons land gaat de zon gewoon onder en dat is prachtig om vast te leggen, mits je weet wat je doet natuurlijk.

Een fotoalbum is incompleet zonder een mooie zonsondergang. En elke dag is het weer anders. In dit artikel een aantal tips om jouw mooie afsluiting van de dag nog mooier te maken.

Tip 1 Plan de foto

Dat is makkelijker gezegd dat gedaan. Een foto laat zich natuurlijk niet altijd plannen. Ga goed voorbereid op pad, zoek een locatie uit die het goed doen bij zonsondergang fotografie. Bekijk of er storende elementen in je beeld terecht kunnen komen, en kijk of je daar eventueel omheen kunt fotograferen. Gebruik apps op je telefoon die het weer accuraat kunnen verspellen en je precies laten zien waar aan de horizon de zon straks onder zal gaan. Alleen op die manier kun jij je statief alvast ready hebben als het moment dan straks daar is. 

Tip 2 Gebruik verschillende brandpuntafstanden

Zoom in als je de zon zelf op de foto wilt hebben en gebruik een groothoek als je een mooi overzicht van het geheel wilt hebben. Pas op dat je niet recht in de zon kijkt, dat kan gevaarlijk zijn. Dat geldt voor jouw ogen, maar ook voor de sensor van je camera.

Tip 3 Verwerk elementen in de foto

Verwerk ook eens wat elementen op de voor- of achtergrond van je foto. Dit wekt nieuwsgierigheid en interesse op bij de kijker. Kijk om je heen. Niet alleen de lucht is fantastisch mooi tijdens een zonsondergang. Ook andere objecten en elementen kunnen erg mooi worden door de rood/oranje gloed van de zon. Fotografeer dus niet alleen de lucht, maar ook bijvoorbeeld skylines. Let wel op dat je niet te veel elementen in één foto wil opnemen. Zorg ervoor dat het geen zoekplaatje wordt! 

Tip 4 Compositie

Vergeet de regel van derden niet, evenals alle andere compositieregels waarmee je je beelden mooier kunt maken. Wel geldt natuurlijk altijd dat deze 'regels'  overtreden kunnen worden als dat een interessanter plaatje oplevert, maar over het algemeen zijn deze vaste verhoudingen zoals de regel van derden en de gulden snede er niet voor niks.... ze zijn namelijk interessant om naar te kijken!

Tip 5 Probeer de Bracketing functie  

Bij bracketing worden er meerdere foto's gemaakt op verschillende belichtingen. Waarvan tenminste eentje onderbelicht, eentje overbelicht en eentje waarvan de camera denkt dat het precies de goede belichting is. Deze foto's kun je samenvoegen voor een mooi, subtiel HDR effect. Dit kun je natuurlijk ook handmatig uitvoeren wanneer je meer controle wil behouden over je foto's. Zorg wel altijd dat je camera op een statief staat, anders krijg je foto's die niet goed op elkaar passen.

Tip 6 Speel met witbalans

Haal jouw camera van de automatische witbalans af. Selecteer sunset. Op automatische witbalans heb je kans dat je wat minder warme tonen krijgt die zo kenmerkend kunnen zijn voor een mooie zonsondergang. Wordt de witbalans op de geselecteerde preset nog niet wat je had verwacht? Kies dan een andere preset naar gelang het resultaat of stel de witbalans geheel handmatig in. 

Tip 7 autofocus of handmatig scherpstellen?

Omdat het al wat donkerder wordt, met een grote vuurbal aan de horizon, heeft je camera nog wel eens moeite met scherpstellen. Lukt het niet meer? Probeer dan handmatig scherp te stellen.

Bonustip

Blijf klikken! Grote kans dat je digitaal schiet en dan kosten een paar extra foto's je helemaal niks.De zonsondergang verandert de kleuren en omstandigheden per minuut. Die ene foto die net gemaakt is, kan over drie minuten opeens heel anders zijn. Ga natuurlijk geen burstopnames schieten, dan ben je straks uren bezig in de nabewerking en zó snel gaan de veranderingen nou ook weer niet. 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel